بگین ببینم شما هم مثل من وقتی صحبت از استارتاپ میشه اولین چیزی که به ذهنتون میاد مبهمبودن آینده استارتاپ از نظر موفقیت یا شکست اون هس؟ یا فقط من این فکرو دارم؟!
به نظر من مهمترین چالش استارتاپهای دنیا همین تلاششون برای موفقشدن و جلوگیری از شکست باشه! بقیه عوامل هم مهمن اما اصلی ترین مشکلات استارتاپ ها چی میتونه باشه؟ اگه قصد راهاندازی یک استارتاپ رو دارین باید قبلش با راه و چاه این مسیر هم آشنایی داشتهباشین. اگه دغدغه اینو داشتین که همه جوانب مسیر رو بررسی کنین و بعد دست بکار شین واقعا بهترین کار رو کردین و این کارتون عالیه! آفرین
حالا قبل از اینکه وارد بحث اصلی ترین دلایل شکست استارتاپ ها بشیم توصیه میکنم کاملترین مقاله نوباوه با عنوان “استارتاپ چیست” رو مطالعه کنین.
خب حالا با من همراه بشین تا این چالش بزرگ رو برای همیشه حل کنیم. با خوندن مقاله امروزمون خودتونو از لیست شکستخوردههای استارتاپی خارج کنین!
واقعا پشت پرده شکست استارتاپ ها چیه؟
با مطالعه این قسمت شما توانایی اینو پیدا میکنین که اولا با این موارد روبهرو نشین و ثانیا اگر هم با این موارد مواجه شدین بدونین چطور باید اونا رو به خوبی پشت سر بزارین تا منجر به شکست استارتاپتون نشه! ما بعد از هر مورد راه حل اون مشکل رو هم براتون آوردیم تا شما از سردرگمی دربیاید.
۱- اولین عامل شکست استارتاپ ها؛ مشکلات بازار و فروش!
دلیل عمده شکست استارتاپ ها و شرکت ها اینه که با مشکلات بازار برای محصول و کالایی که ساختن روبرو میشن. مثلا:
- در بازاری که قصد عرضه محصول در اون رو دارین یک پیشنهاد قیمت به صرفه و با سود کافی وجود نداره و ارزش کالا و محصولی که به مشتری ارائه میکنین بیشتر از هزینهای هست که برای تولید اون صرف کردین.
- توی بازار تکرار فروش خوبی ندارین چون اگه زمانبندی شما برای ارائه محصول به بازار اشتباه باشه و شما چند سال از بازار خودتون جلوتر باشین، مطمئن باشین مردم توی این مرحله برای راهحل ویژه شما و محصول منحصر بفرد شما آماده نیستن. و با شکست مواجه میشین. چون واضحه به کالای شما نیاز ندارن!
راه چاره چیه؟!
حالا برای اینکه با چنین مشکلات سرنوشتسازی روبرو نشیم چیکار باید بکنیم؟ شما باید قبل از راهاندازی استارتاپ یک تحقق کامل از قیمتهای ارائه شده توسط رقبا رو بدست بیارین. این بهترین روش و بهترین رویکرد برای تجارت موفقه. ولی باید دقت کنین که این تحقیقتون جامع باشه و نه جزئی!
حتی اگه قیمت کالای شما بالا بود نگران فروشش نباشین! همه چیز به کیفیت محصولاتتون بستگی داره. حتی اگه قیمت و هزینهای که برای محصولتون تعیین کردین خیلی بالا باشه ولی اگر اون محصول توان رفع نیاز مخاطب رو داشته باشه. مشتری حاضره برای اون محصول هزینه کنه و اون رو داشته باشه!
پس بخاطر رضایت مشتری هم شده کیفیت محصولاتتون رو به سطح عالی برسونین.
همچنین شما باید یک برنامه تجاری خیلی دقیق برای خودتون بنویسین. اینکار باعث میشه به شکل موثر به نوآوری در تجارتتون کمک کنین. و تجارت خودتون رو تعریف کنین، به آینده و مشکلاتی که ممکنه برای جامعه پیش بیاد فکر کنین ولی زیاد از زمانتون دور نشین! چرا؟
چون راهحل مشکلی که برای آینده دوره! برای مخاطب زمان الان بدردنخوره. و بخاطر همین محصول یا استارتاپ شما باید مطابق با نیاز جامعه و مخاطب باشه! تا مخاطب بخاطر رفع نیازش حاضر به خرید خدمت یا کالای شما بشه در غیر اینصورت مخاطب کالای شما رو نمیخره و فروش و تکرار فروش خوبی نخواهید داشت.
۲٫ عامل دوم شکست استارتاپ ها؛ انتخاب مدل تجاری، لحظه حساس ماجرا!
ما بعد از گذروندن کلی وقت با صدها استارتاپ، متوجه شدیم که یکی از مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها در دنیای استارتاپ، خوشبینی بیش از حد کارآفرینان در مورد دستیابی به مشتری هست. اونها فرض میکنن که چون وبسایت، محصول یا خدمات جالبی را ایجاد و عرضه میکنن ، مشتریان می تونن از یه راهی خودشون رو به محصول برسونن. این ممکنه در مورد چند مشتری اول اتفاق بیفته ، اما بعد از اون ، جذب و جلب توجه مشتری به یک کار دشوار و هزینهبر تبدیل می شه و در بسیاری از موارد هزینه بدست آوردن یا جذب مشتری از ارزش مادام العمر اون مشتری بیشتر میشه.
ارزش مادام العمر مشتری یعنی مدت زمان رابطه بین استارتاپ شما و مشتریان. طبیعتا هرچقدر مدت زمان این رابطه بیشتر باشه برای شما و استارتاپتون بهتره و در واقع تونستین مشتریان بلقوه خودتون رو به مشتریان بلفعل و سپس مشتریان وفادار تبدیل کنین. داخل پرانتز این نکته رو هم بدونید ما سه دسته مشتری داریم:
- مشتری بلقوه : به طور خلاصه جزو مشتریانی هست که توان و نیاز به خرید محصولات شما رو داره ولی هنوز از شما خرید نکرده!
- مشتری بلفعل: به مشتریانی گفته میشه که به روش بازاریابی و محصولاتتون علاقه نشون داده و یکبار از شما خرید کرده!
- مشتری وفادار: همونطور که از اسمش پیداست، مشتریانی که به محصولات و خدمات شما اطمینان پیدا کردند و همواره از شما خرید میکنن.
شما باید بتونین مشتریان خودتون رو با هزینه کمتری از ارزش اونها یا به اصطلاح طول عمر رابطه شما با مشتری ( یعنی مدت زمان رابطه شما با اونها) بدست بیارین. این بحث کاملاً واضحه. ولی با وجود این ، من میدونم که اکثر قریب به اتفاق کارآفرینان در توجه کافی به کشف این هزینه واقعی خرید مشتری ناتوان هستن. و هنگامی که ما موضوع رو با کارآفرینان درمیون میزاریم ، اونها اغلب متوجه میشن که مدل تجاری اونها ممکنه کار نکنه ، چون هزینه بدست آوردن مشتری از ارزش مادام العمر آن مشتری بیشتر میشه.
راه چاره چیه؟!
بیشتر کسب و کارها از مدلهای تجاری موجود برای تجارت خودشون استفاده میکنن و آنها را برای دستیافتن به مدل ایدهآل خود، اصلاح میکنند. پس نیازی نیس مدل جدیدی خلق کنین و با آزمون و خطای اون موقعیت استارتاپتون رو به خطر بندازین. اما وجود مدل جدید و ایده خوب هم گاهی با موفقیت همراه میشه. از مدلهای تجاری برای شروع کسب و کارتون میتونم به مدل تجاری تبلیغاتی، وابسته، واسطهگری، سفارشیسازی، جمعآوری اطلاعات، واسطهزدایی، تقسیمبندی، اعطای امتیاز اشاره کنم.
با انتخاب مدل تجاری غلط به استارتاپ خود لطمه نزنین. با توجه به انواع مدلهای تجاری باید بهترین و صحیحترین اونها رو انتخاب کنین تا هم در وقت و هزینه استارتاپ شما صرفه جویی بشه و هم پیشرفتتون تسریع بشه. باید بگم که توی هر کسب و کاری مشتری حرف اولو میزنه! پس کاملا دقت کنین.
برای اینکه بیشتر درمورد هرکدوم از این مدلها اطلاعات داشته باشین مقاله انواع مدلهای کسب و کار نوباوه رو مطالعه کنین.
۳٫ عامل سوم شکست استارتاپ ها؛ مدیریت سرسری و ضعیف!
یک مشکل فوقالعاده شایع که باعث شکست استارتاپ ها میشه ، تیم مدیریتی ضعیف هست. یک تیم مدیریت خوب به اندازه کافی هوشمند هست تا از وقوع عوامل دیگه شکست استارتاپ ها جلوگیری کنه و درواقع توانایی اون رو داره. اصلا وظیفه مدیریت اینه که استارتاپ رو در چنین بحرانهایی نجات بده. تیمهای مدیریتی ضعیف در چندین زمینه اشتباه میکنن که ما چند مورد رو براتون آوردیم:
- استراتژی: اونها اغلب از نظر استراتژی ضعیف هستن و محصولی را می سازند که هیچ کس نمیخواد اون رو بخره! زیرا اونها در انجام کارهای کافی برای تأیید ایدههای قبل و حین توسعه استارتاپ یعنی توی درنظر گرفتن تمام جنبههای توسعه استارتاپ موفق نبودن. و این فقط میتونه با تعیین استراتژیهای نادرست اتفاق بیفته و منجر به شکست استارتاپ بشه.
- اجرا: اونها معمولاً در اجرا ضعیف هستن که منجر به عدم ساخت صحیح یا به موقع محصول میشه! بخوام خودمونی تر بگم اونها یکم در کارهای محوله تنبلی میکنن و اجرای کار در بازار به خوبی ممکن نمیشه.
راه چاره چیه؟!
وجود یک تیم متخصص با مجموعه مهارتهای متنوع برای موفقیت و عدم شکست استارتاپ ها بسیار مهم و لازم هست. باید بین اعضای یک تیم همکاری، هماهنگی و ارتباط صمیمی وجود داشته باشه. هر تیمی توسط رهبر یا رهبرانی که تواناییهای خوب مدیریتی دارن اداره میشه.
رهبران و مدیران استارتاپها باید خوشون رو به عنوان یکی از اعضای تیم بدونن نه رئیس اونها! همچنین مدیران استارتاپها باید رفتار خوب، روحیه یادگیری و مطالعه، نظم در کارها و یک الگوی پرتلاش برای اعضای دیگه تیم داشته باشن نه اینکه خودشون ناکارآمد باشن و از اعضا انتظار فعالیت داشته باشن! اعضای تیم باید از همدیگه یاد بگیرن و برای دستیابی به موفقیت تلاش کنن. امیدواری و فداکاری یک تیم باعث موفقیت و عدم شکست استارتاپ ها میشه.
۴٫ عامل چهارم شکست استارتاپ ها؛ خوردن کفگیر به ته دیگ!
چهارمین دلیل عمده شکست استارتاپ ها و شرکتهای نوپا اینه که پول نقد اونها تمام شده و به اصطلاح کفگیرشون به ته دیگ رسیده. یک کار اصلی مدیرعامل اینه که بفهمه چه مقدار پول نقد باقی مونده و آیا این مقدار میتونه شرکت رو به نقطه عطفی برسونه که بتونه منجر به تأمین مالی موفق بشه یا جریان نقدینگی مثبت بشه یا خیر؟ در واقع مدیران استارتاپها باید توانایی مدیریت منابع مالی استارتاپ رو داشته باشن. و عدم توجه به این مسئله باعث میشه منابع مالی زودتر از انتظار تموم بشه و موجب شکست استارتاپ ها بشه.
راه چاره چیه؟!
شرکت های نوپا برای جلوگیری از شکست استارتاپ ها، همیشه باید راههایی برای به حداقل رسوندن هزینهها و یکم صرفهجویی داشته باشن. چن تا از این راهها رو براتون اینجا اوردم:
- فاکتورسازی: فاکتورسازی یکی از روشهای تسریع فرآیندهای دریافتی حساب و نقل و انتقال مالی در استارتاپها هست. یعنی فاکتورینگ یا فاکتورسازی نوعی امکان مالی هست که به شرکتها این امکان رو میده تا از بودجه جایگزین استفاده کنن.
- تامین اعتبار: تامین اعتبار چیزیه که هر شرکتی به اون احتیاج داره چون با تامین اون به راحتی میتونن بفهمن که چه مقدار پول نقد برای زنده موندن و جلوگیری از شکست استارتاپ ها نیاز دارن.
- نرم افزارهای حسابداری: و در نهایت، بکاربردن نرمافزارهای حسابداری برای نگهداشتن پول در داخل و خارج از مشاغل هم ایده خوبی بشمار میره.
اگر میخوای کفگیرت به ته دیگه نخور باید به فکر یه سرمایه گذار باشی ، جذب سرمایه گذار قاعده و قانون خودش را داره که ما در یک مقاله تمام این قاعده و قوانین رو براتون آماده کردیم فقط کافیه مقاله جذب سرمایه گذار برای استارتاپ را مطالعه نمایید
۵٫ عامل پنجم شکست استارتاپ ها؛ مشکلات محصول تولیدی!
دلیل دیگه عدم موفقیت شرکتها و شکست استارتاپها، عدم موفقیت در تولید محصولیه که نیاز بازار رو برآورده کنه. این یا میتونه به دلیل عدم اجرای درست فرایند تولید باشه یا میتونه یک مشکل استراتژیکتر باشه، که همین باعث عدم دستیابی به تناسب محصول و بازار میشه.
بیشتر اوقات اولین محصولی که یک استارتاپ به بازار عرضه میکنه نیاز بازار رو برآورده نمیکنه.
توی بهترین حالت، برای اصلاح مناسب محصول و بازار چند تجدید نظر لازم هست. اما در بدترین حالت، محصول از پایه دور بوده و یک فکر مجدد کامل براش لازم هست. اگه این اتفاق بیفته، این نشونه تیمی هست که قبل از توسعه و در حین توسعه، کاری برای دستیابی به اعتبار ایدههای خودش با مشتریانش انجام نداده!
راه چاره چیه؟!
باید بگم که قبل از اینکه هر تصمیمی بگیرین اطمینان حاصل کنید که به دنبال حل کردن مشکلی واقعی از مشتریانتون هستین. استارتاپها باید بیشتر برای حلکردن مشکل به وجود بیان نه برای ساخت محصول! هر چقد بیشتر بتونین مشکل مشتریهای هدف رو حل کنین، کسبوکار شما موفقتر خواهد بود و از شکست استارتاپ ها جلوگیری میشه.
همچنین شما میتونین مشکلاتتون در مورد هر کدوم از بخشهای گفته شده رو از طریق تماس با ما و با مشاوران نوباوه درمیون بزارین و راه حل اون رو دریافت کنین!
محور استارتاپ، مشتری و رضایت اونه!
متاسفانه از بین افرادی که در ایجاد استارتاپها نقش دارن بیشترشون بدون اینکه درک درستی از نیاز و مشکل مشتری داشته باشن غرق در کسبوکار میشن. اونها فقط بدنبال توسعه ایدهی خودشون هستن و متوجه نیاز مشتری و جامعه به محصول اونها نیستن. گاهی هم خسته میشن و کلا از دور مدیریت خارج میشن و این اگرچه کوتاه یا بلند مدت باشه میتونه ضربه جبرانناپذیری به استارتاپ بزنه و باعث شکست استارتاپ ها بشه.
پس مدیران استارتاپها و اعضای پرتلاش تیم! سعی کنین همگی دست به دست هم بدین و حواستون به تمام جوانب کار باشه تا با شکست استارتاپ ها مواجه نشین و خدای نکرده شما هم به لیست شکستخوردهها اضافه نشین. اگه تجربهای در زمینه استارتاپ و نحوه مدیریت اون و کلا هر اتفاقی که به نظرتون جالبه حتما در قسمت نظرات با ما و کاربران نوباوه درمیون بزارین. همچنین اگه می خواهید دلایل موفقیت استارتاپ ها را بدانید مقاله ۵ + ۱ دلیل موفقیت استارت را مطالعه نمایید
بسیار عالی
سلام خسته نباشید خیلی خوب در مورد بازار و فروش صحبت کردین ممنونم🌺
سلام خسته نباشید میشه بیشتر در مورد قیمت به صرفه توضیح بدین 🌺❤️
سلام خسته نباشید خیلی خوب در مورد قیمت به صرفه توضیح داده بودین 🌺❤️
سلام مرسی که در گفتین تحقیق کنیم در مورد قیمت های ارائه شده 🌺❤️
سلام خسته نباشید خیلی خوب در مورد کیفیت محصول توضیح دادین 🌺❤️
سلام میشه بیشتر در مورد کیفیت محصول توضیح بدین ❤️🌺