سرمایه گذاری بذری چیست؟

سرمایه گذاری بذری چیست

خوب دوستان قبل از شروع این مقاله ،شما رو دعوت می کنم به مطالعه مقاله ما در مورد نحوه جذب سرمایه گذار برای استارتاپ .در اون مقاله جامع ،ما در مورد مراحل سرمایه گذاری به صورت کامل توضیح دادیم.در مقاله حاضر به صورت ویژه روی مرحله اول سرمایه گذاری ،یعنی سرمایه گذاری بذری تمرکز کرده و سیر تا پیاز اون رو براتون شرح میدیم.اینکه تامین کنندگان سرمایه این بخش چه کسانی هستند؟

زمان مناسب تهیه بودجه بذری چه موقع هست؟ اصلا چرا جذب سرمایه، در این مرحله باید صورت بگیره؟ تامین کنندگان این سرمایه عمدتا چه کسانی هستند؟  هدف سرمایه گذاری بذری چیه؟ و چرا یکی از بهترین روشهای جذب سرمایه، سرمایه گذاری بذری هست؟

با توجه به عمر استارتاپ ها ،جذب سرمایه درمراحل مختلف می تواند صورت بگیرد. بهرحال برای اینکه سرمایه گذار خوبی رو در حساس ترین مرحله استارتاپ ،جذب کنید از خوندن این مقاله غافل نشین.( یه نگاهی به مقاله ما در مورد استارتاپ چیست بیاندازید)

تعریف بودجه بذری

اولین مرحله جذب سرمایه گذاری در شروع یه استارتاپ، سرمایه گذاری بذری هست.این مرحله رو دست کم نگیرید . اگر مواد مورد نیاز برای رشد یه بذر بهش نرسه، آیا بعدها به نهال و سپس درخت تبدیل میشه؟ طبیعتا نه! و در نطفه خفه میشه. دقیقا این مثال ،حال و روز استارتاپ نوپا هست که با وجود سرمایه اولیه که سرمایه یا بودجه بذری نامیده میشه رشد میکنه.

چه بسا بسیاری از استارتاپ ها، در همین مرحله کم آورده و نتونستن به مراحل بعدی برسن.عدم دسترسی به این حمایت ها برای استارتاپ تازه تاسیس ،به منزله نابودی یا در خوش بینانه ترین حالت یعنی پیشرفت کند!در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز و چیدن استراتژی مناسب ،کادر و اعضا مقید و متعهد ،و ایده مناسب می تونین امیدوار بشین که این بذر رو به ثمر برسونین.

هدف سرمایه گذاری بذری

بین انواع سرمایه گذاری هایی که در استارتاپ ها انجام میشه ،سرمایه بذری معمولا اولین مرحله تامین سرمایه مخاطره آمیز هست. که حدودا با تخمین سرمایه مورد نیاز، مبلغی بین ۱۰هزار دلار تا ۲میلیون دلار رو جذب می کنند. وچون مبلغ محدودی هست توسط سرمایه گذاری فرشته یا شتاب دهنده ها ،و یا حتی گاها توسط خود بنیانگذاران تامین میشه.همون طور که واضحه تامین سرمایه به این راحتی ها امکان پذیر نیست.و ابتدا با ارزش گذاری استارتاپ و بعضا با واگذاری مقداری از سهام شرکت امکان پذیر است.(رجوع شود به مقاله نحوه جذب سرمایه گذار)عوامل بسیاری در جذب سرمایه گذار تاثیر دارند.که به چند مورد از آن اشاره می کنیم.

  • جذابیت ایده
  • هماهنگی تیم
  • قدرت چانه زنی
  • ارائه نمونه محصول قابل قبول
  بهترین شرکت‌های سئو در سال 1401

در واقع تامین این سرمایه سبب میشه، بعضا با واگذاری مبلغی از سهام شرکتی استارتاپ از خاک به افلاک برسه.البته با رعایت دیگر شرایط شروع یک کسب و کار.بعد از موفقیت یه کسب و کار، با فروش سهام اون استارتاپ نیز سرمایه گذاری بیشتری نیز فراهم میشه.(می تونین مقاله ما در مورد استارتاپ های موفق ایرانی رو مطالعه کنین)و البته نیز سرمایه گذارها نیز از این پروژه ها استقبال می کنن.و در واقع سرمایه گذاری بذری می تواند یه محرک قوی ،برای دانه کاشته شده کسب و کار باشه.

بعد از تامین سرمایه بذری درمراحل ابتدایی سرمایه گذاری شرکت نوپای به دنبال تا مین منابع مالی اضافی به سرمایه گذارهای کلان رجوع می کند.

چرا باید در ابتدا سرمایه جذب کنیم؟

ممکنه این سوال در ابتدای راه به ذهنتون خطور کنه که چرا باید سرمایه گذار جذب کنیم؟ معمولا با سرمایه ابتدایی و اندک استارتاپ نوپا ،زیاد دوام نمیاره.چون هدف اصلی استارتاپ توقف در یه مسیر نیست.و چون با هدف رشد و فراگیر شدن وارد جریان اقتصاد شده روز به روز وسیع تر شده نیاز به سرمایه گذاری بیشتر میشه.و اکثر استارتاپ ها نیازمند این هستند که تا سوددهی برای رشد شرکت ،از همین اندک سرمایه خود کمال استفاده  راببرند.البته این وسط ممکنه استثناهایی برای شروع کسب و کار نیز،وجود داشته باشند که از همان ابتدا بتوانند به صورت مستقل کارخودشونو شروع کنند و به موفقیت برسند. ولی خوب این مدل استارتاپ ها انگشت شمار هستند.

اما اینو مد نظر داشته باشید که اکثر استارتاپ ها و مشاغل موفق، از زمین خاکی شروع کردند.( به مقاله ما در مورد ماجرای موفقیت استارتاپ دیجی کالا رجوع کنین). پول نقد در یک استارتاپ به منزله اکسیژن برای رشد گیاه هست.حتی گاهی اوقات ممکن است سرمایه های پس انداز شده دوستان و آشنایان کافی نباشد. از سوی دیگر سرمایه گذاران بسیاری منتظر ظهور استارتاپ های ناب و شایسته ،برای سرمایه گذاری هستند.و از جهتی دیگر تامین سرمایه گذار از جهتی دیگرمی تواند پروژه ای طاقت فرسا و زمان بر باشد.

  بهترین کتاب های استارتاپی

منابع مالی سرمایه گذاری بذری

سرمایه گذاران زیادی در این مرحله می توانند کمک کننده باشند.مثل خانواده دوستان بسیاری از موسسین و بانک ها. ولی متداولترین افرادی که در این بخش می توانند کمک کنند، اصطلاحا سرمایه گذار فرشته هست.این سرمایه گذاران رو از اون جهت فرشته می نامند که، زیر پرو بال استارتاپ هایی رو می گیرند که  سابقه موفقیت آن چنانی ندارند و در واقع نوعی ریسک محسوب میشه.که البته به ازای دریافت مقداری از سهام، تامین سرمایه انجام می دهند.البته ارزیابی استارتاپ ها زمانی ارزش پیدا می کند که ،به سراغ سرمایه بذری می روند.

آشنایی با مفاهیم گزینه های تامین مالی

اگه بنیان گذار یه کسب و کار، با مفاهیم پایه ای کسب و کار خویش مانند موضوعات قانونی، اصطلاحات سرمایه گذاری و …آشنا نباشه توانایی متقاعد کرد دیگران رو، در هر بخش از کسب و کار خود نداره.آشنایی با عبارات کلیدی شبیه سهام تشویقی و بدهی قابل تبدیل و …در خیلی جاها به شما کمک می کند از رقبای خود عقب نمانید.که البته به شرح برخی از آنها می پردازیم.

سهام مالکیت

همون طور که درمقاله نحوه جذب سرمایه گذار، اشاره کردیم مرحله ابتدایی جذب سرمایه ،بودجه بذری هست.و پس از اون سرمایه گذاری سری (الف،ب،ث)هستند.( توصیه می کنم  مقاله مراحل جذب سرمایه گذاری رو مطالعه کنین)البته باید بدونید هیچ کدام از این مراحل ضرور ی نیستند. شاید استارتاپی به مرحله بودجه بذری نیاز نداشته و از مرحله الف اقدام به تامین سرمایه کند.که تقریبا تمام موارد آن ها تامین مالی، از طریق سهام مالکیت هستند.اکنون اغلب دوره های سرمایه گذاری بذری ،در قالب بدهی قابل تبدیل (توافق نامه ساده برای سهام مالکیت آینده ) طراحی میشه.

ارزش گذاری شرکت به ازای قیمت هر سهم تامین مالی از جذب، سهام مالکیت نام دارد. سهام های جدید شرکت به متقاضیان سرمایه گذاری فروخته می شود.ابن شیوه گران تر و پیچیده تر از اوراق بدهی تبدیل هست.گزینه های اصلی در روند تامین مالی سهام مالکیت ،وجود دارند که پیش از جذب سرمایه نقدی باید با آن ها آشنا شوید. اصطلاحاتی چون طرح تشویقی، سهام مالکیت ، اولویت تسویه، شرط عدم رقیق سازی و…

   واژگان و اصطلاحات استارتاپی

بدهی قابل تبدیل

بدهی قابل تبدیل راهی هست که سرمایه گذاران ، با استفاده از اوراق قابل تبدیل برای شرکت ها ایجاد می کنند. گزینه های این وام مبلغ اصلی سرمایه گذاری به نرخ بهره(معمولا حداقل ۲درصد به بالاست)، تاریخ سررسید وام (زمانی که مبلغ اصلی وام و بهره اون باز پرداخت شده باشه).و اما کاربرد اساسی و اصلی این اوراق اینه که بعد از تامین مالی شرکت با کمک این سهام بلافاصله، به سهام مالکیت تبدیل میشه و به همین دلیل به اون سهام قابل تبدیل می گویند.این اوراق شامل ارزش هدف با یک میزان تخفیف هم هستند.که این ارزش گذاری حداکثر ارزش موثریه که صاحب اوراق بدون در نظر گرفتن ارزش سهام ،درهنگام تبدیل اوراق اونو پرداخت میکنه.

جایگاه این ارزش گذاری درمقابل اوراق قابل تبدیل

در مقابله با سهام مالکیت، سرمایه گذارا می تونن مبلغ کمتری به ازای هر سهم پرداخت کنند.اعمال تخفیف نیز به شکل مشابهی با کمک درصدی کردن ارزش سهام، باعث ایجاد ارزش با تاثیر کمتری میشه.در واقع هر دو این موارد از دید سرمایه گذارا حق الزحمه به حساب آمده که قابل گفتمان و مذاکره هستند.این نکته رو مد نظر داشته باشید که بدهی قابل تبدیل در زمان سررسید ،با بهره می تواند بازخواست بشود.

موارد استفاده شده سرمایه بذری

به دلیل ناچیز بودن این منابع در نهایت برای موارد ضروری ،در یک شرکت نوپا مثل طرح تجاری، دستمزد کارمندان، تجهیزات مورد نیاز، اجاره مکان و… تخصیص داده می شود.چون سرمایه گذاران کلان مثل بانک ها ،یا موسسات مالی سرمایه گذار خطر پذیر نیستند ،وقتی استارتاپی آزمون وخطای خودشو پس داد و از حالت تئوری به مرحله عمل و تولید نمونه اولیه رسید، در این صورت می تواند حرفی برای گفتن داشته و راحت تر سرمایه های مراحل بعدی راجذب کند.

بهترین روش جذب سرمایه گذار اولیه

طبیعتا گام اول راه اندازی هر کسب و کاری، تامین تجهیزات، مکان مناسب ،تهیه مواد  اولیه و… می باشد.سرمایه بذری اینجا به کمک استارتاپ نوپا می آید. البته توجه داشته باشید قبل از اینکه وارد گود اصلی کسب و کار بشین ،بهتر مقاله ما درمورد لین استارتاپ ها رو مطالعه کنید و با حجم وسیعی از تولیدات غیر ضروری ،و در نهایت با ورشکستگی ابتدای کار مواجه نشین.

  5 + 1 دلیل موفقیت استارتاپ

بهترین زمان جذب بودجه بذری

در این مرحله حساس لطفا حساب شده عمل کنید.شما با تقویت سیستم کاری ، باور و اعتما قلبی به ایده خود می توانید سرمایه گذار را جذب کنید.طبیعتا وقتی می تونین تامین سرمایه داشته باشید که ،از خود ایده و راهتون مطمئن باشید.بسته به حوزه و زمینه کاری برخی استارتاپ ها، در حد نقل ایده  خود برای سرمایه گذار ،می تونن موفق باشن. اما برخی استارتاپ ها باید یک نمونه محصول قابل قبول ارائه بدن.که البته با پیشرفت های تکنولوژی ساخت نمونه یا دموهای سخت افزاری و نرم افزاری ،می تواند به راحتی امکان پذیر باشد.

یکی از عوامل دیگر در زمان درخواست و جذب بودجه، زمانیست که بنیان گذار فرصت ها ومشتریان بازار خود رو شناخته باشه.و نیز محصولی متناسب با نیاز مشتری طراحی کرده باشه.البته سرعت و رشد برای هر حوزه می تونه متفاوت باشه.مثلا برای کسب و کاری نرخ ۱۰%رشد برای کسب و کاری می تواند چشمگیر باشد ولی برای کسب و کار دیگری رشد متوسط محسوب شود.

میزان جذب سرمایه

جذب سرمایه باید به صورتی باشد که، تا مدتی نیاز به جذب سرمایه گذار بزرگ تر نباشد.البته موفقیت در جذب سرمایه گذار بذری، سبب می شود جذب سرمایه در آینده براتون راحت تر بشه.و حتی اگر در آینده مشکل مالی پیش آمد شرکت را سرپا نگه دارین.در واقع هدف باید جذب سرمایه، تا رسیدن به نقطه عطف کسب و کارمان باشد.که البته با برآورد و ارزش گذاری دقیق روی بخش های مختلف، می توان سرمایه مورد نیاز رو تخمین زد.

با یه حساب سر انگشتی تعدا مهندسین ،کارمندان و تعداد ماه های کار کرد آنها در این مراحل را( که معمولا بین ۱۲تا ۱۸ماه تخمین می زنند) می شود حساب کرد.که معمولا بین ۵۰۰ تا ۲/۵میلیون دلار مورد نیاز است.بر اساس میزان سرمایه  که موفق به جمع آوری شدین، سناریوی متفاوت برای کسب و کار و رشد خود بچینید.

در جواب سرمایه گذاری که می خواهد بداند چه مقدار سرمایه نیاز دارین بد ترین پاسخ  این است که بگویید هر چه بیشتر بهتر!

این جواب می تواند تا مرز رد شدن ایده شما پیش برود.ومی تواند چنین پیغامی را به سرمایه گذار بدهد که برنامه ریزی خاصی برای مراحل مختلف رسیدن به اهداف ندارین.برای مراحل مختلف دقیقا میزان سرمایه مورد نیاز را ارزیابی کنید.و درنهایت به ازای دریافت این سرمایه چه مقداری از سهام رو واگذار می کنید . این دو مورد از مهمترین سوالاتی است که ذهن سرمایه گذار را به خود مشغول کرده اند.

  آیا رازهای شگفت انگیز موفقیت اسنپ رو میدونین؟

ارزش استارتاپ ما چقدر است؟

با توجه به نوسانات حاکم بر هر استارتاپ و تغییراتی که در طول زمان در استارتاپ رخ میدهد و البته با مقایسه استارتاپ خودمان، با دیگر استارتاپ ها می توان ارزش هر استارتاپ را مشخص کرد.هر چه سرمایه گذار به ایده شما بیشتر علاقمند شود ،ارزش بالاتری برای اون کسب و کار قائل میشه.ولی در نظر داشته باشید که ،سرمایه گذار زیاد در فکر رقیق سازی سهام شما نباشد.و طوری عمل کنید که هیچ کدام ضرر نکنید.

سرمایه مورد نیاز چه مقدار پیشرفت برای شما رقم می زند؟

میزان اعتبار ما، بین سرمایه گذاران چقدر است؟اگر بتوانید در ازای در یافت مبلغ بالایی، تنها ۱۰% از سهام را واگذار کنید که عالی و به نفعتان است.اما اغلب اوقات نیاز می شود ،مبالغ بالای ۲۰% را واگذار کنید تا همکار ی صورت بگیرد.البته توصیه ما به شما این است که ،از واگذاری مقادیر بالای ۲۵%  پرهیز کنید.این طرح به سرمایه گذاری شما در واقع این باور را میدهد که مقدارتوافق شده، ارزش رشد و سود دهی تان را دارد.می توانید البته چند طرح مختلف با مقادیر متفاوت پیش بینی شده، در نظر بگیرید و ببینید درنهایت کدام پلن پیشنهادی جواب میدهد.

 و اما جمع بندی

خوب عزیزان . خوشحالیم که تا پایان مقاله ما رو همراهی کردین. در این مقاله قصد داشتیم شما رو  با ابتدایی ترین مرحله تامین سرمایه ،یعنی سرمایه بذری آشنا کنیم.با هم مروری بر اهداف و تعاریف بودجه بذری داشتیم.زمان جذب و میزان جذب سرمایه بذری رو مشخص کردیم.با اصطلاحات تخصصی  در این زمینه آشنا شدیم.متوجه شدیم منابع مالی تامین این سرمایه چیه؟ چطور ارزش استارتاپ رو تخمین بزنین؟ تا هم خودتون ضرر نکنید هم سرمایه گذارای خوب رو از دست ندین.اگر از این مقاله خوشتون آمده، اون رو با دوستانتون به اشتراک بذارین. ما رو در شبکه های اجتماعی دنبال کیند.

اولین شخصی باشید که برامون کامنت میذارین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *