برای شروع هر کاری استفاده از تجربیات دیگران ،می تونه بسیار کمک کننده باشه.به طوری که حتی از مولای متقیان امام علی (ع) روایت است که: ” از تجربیات دیگران کمک بگیرید، قبل از اینکه که مایه عبرت دیگران شوید”. پس با کمک کتاب ها و استفاده از تجارب اطرافیان ،می توان به پیشرفت های زیادی دست پیدا کرد .سرعت پیشرفت در مسیر راه اندازی استارتاپ هم به کمک خواندن بهترین کتاب های استارتاپی دو چندان خواهد شد .
در زمینه استارتاپ ( به مقاله استارتاپ چیست مراجعه کنید.) نیز، باید توجه داشت که باید از تجربیات تلخ و شیرین افراد در این زمینه استفاده کرده تا ، دچار شکست و نا امیدی نشیم.جدا از اینکه کتاب خوانی ،می تونه زمینه ساز آموزش و یادگیری بهتر باشه، آرامش زیادی رو نیز به دوستدارانش هدیه میده .چرا که نیازمند تمرکز بوده ،و چون دوست خوب و دلسوزی ما رو همراهی می کنه.
در این میان برخی حوزه ها نیازمند کسب تجربه، و مطالعه بیشتر هستند مثل راه اندازی استارتاپ ها. چرا که گستردگی این بحث زیاد است.در بخش ایده تشکیل تیم، جذب نیرو، و تامین مالی (مقاله جذب سرمایه گذار برای استارتاپ را مطالعه نمایید.) همه و همه دارای نکات زیادی هستند. هرچه با اطلاعات بیشتری وارد شوید، قطعا با ضرر کمتری مواجه می شوید.در این مقاله ما را همراهی کنید تا با معرفی ۱۵ کتاب از بهترین کتاب ها ،در زمینه استارتاپ به موفقیت های چشمگیر دست یابید…(مقاله دلایل موفقیت استارتاپ رو بخونید)
در حوزه استارتاپ نیز مانند بقیه حوزه های علمی کتب زیادی تالیف شده است. برای اینکه در یافتن این کتاب ها و رسیدن به موفقیت سریع تر پیش بروید ،ما پیشنهادات خوبی برای شما داریم.تا زودتر به اهدافتان برسید.
تقسیم بندی استارتاپ
وقتی وارد حیطه گسترده ای چون استارتاپ میشیم، دسته بندی مراحل جایگاه ویژه ای پیدا میکنه.در اینجا ابتدا استارتاپ را مرحله بندی کرده و بدین گونه ،کتب مورد نیاز هر بخش رو معرفی می کنیم.
- ایده پردازی
- توسعه محصول
- اجرا و رشد پروژه
ما قصد داریم با معرفی کتاب های هر بخش ،شما رو در موفقیت و ترقی یاری دهیم.و اما موضوع کتاب های استارتاپی ما…
- کسب و کار
- مدیریت و رهبری
- توسعه محصول
- سرمایه گذاری
- بازار یابی و رشد
از اونجایی که زمان برای هر کسب و کار نوپا، خیلی اهمیت داره پیشنهاد میدیم که شما نیز براساس اولویت و نیازهاتون ،کتاب ها رو انتخاب و مطالعه کنید. بدین صورت می تونین، مهمترین مطلب مورد نیازتون رو انتخاب و استفاده کنید.و با توجه به پیاده سازی هاتون به موفقیت برسید. به قول قدیمی ها “جلوی ضرر رو، از هر جا بگیری منفعته”!
سعی کنین بینش و تفکرات استارتاپی خودتونو، تغییر بدین.و طبیعتا برای هر بنیانگذاری، دانستن چنین مطالبی ضروریه. خلاصه طوری عمل نکنین که مدتی بعد از شروع استارتاپ تون، از نخوندن این کتاب ها پشیمون بشین تجارب کتاب ها مثل دوست غیر مستقیمی هستند، که همواره کنار شماست.
البته خواندن برخی از این کتاب ها ضروری نبوده، ولی می تونه بینش عمیق تری در زمینه هایی چون، استخدام و گزینش نیروی کاری به شما هدیه بده. و با برنامه ریزی در بین اوقات کاری ،می تونین از مطالب این دسته از کتب نیز بهره ببرین.
و اما معرفی بهترین کتاب های استارتاپی
۱- کتاب نوپای ناب
نویسنده: اریک رایس
با موضوع: توسعه محصول
به جرات می تونم بگم نوپای ناب یکی از بهترین کتاب های استارتاپی است که باید حداقل یک بار در زندگیتون آن را مطالعه نمایید.
در این کتاب اریک رایس، ۵ اصل مهم رو به کارآفرینان معرفی کرده است .کارآفرینی یعنی مدیریت ؛ اگر دقت کنید یادگیری معتبر بسیار ارزشمنده ،موفقیت هر شرکتی می تونه در یادگیری توانایی ما و در موفقیتمون تاثیر بذاره.در این کتاب یاد می گیریم با حداقل منابع، یک ایده و ضرورت اون رو بر اساس بازار پیاده سازی کنیم. و باید این سوال رو پرسید که آیا این ایده به واقعیت تبدیل میشه؟ این ایده در ایران قابل پیاده سازیه؟ و … نویسنده این کتاب اریک رایس، در مقدمه کتاب در مورد تجربه خود در استارتاپ می نویسه.(رجوع شود به مقاله لین استارتاپ چیست؟)
اریک با دوستان همپای خود قصد راه اندازی استارتاپ مورد نظر رو داشته اند.اما با وجود برنامه ریزی های دقیق خود، با شکست مواجه میشن.(مقاله عوامل شکست استارتاپ رو مطالعه کنید) این شکست، اریک رو بر اون داشت که تجارب خود در این زمینه رو، در قالب کتاب به نگارش در بیاره .اریک با مطالعه و تحلیل فراوان ،به نتایجی رسید و همه اون تحقیقات رو در این کتاب گردآوری کرد.که البته بهترین کتاب سال، در زمینه استارتاپ نیز شناحته شد. اریک تئوری های کاربردی زیادی در این کتاب معرفی کرد.
در این کتاب یاد می گیرید، چطور منابع خودتونو مدیریت کنید ؛ تا در زمینه ایده نوپای شما انرژی و هزینه زیادی هدر نره.و نکته قابل توجه دیگر در این کتاب، مثال های واقعی قابل توجهی هست که در این کتاب آورده شده است.با این طرز تفکر می دانید در مرحله رشد و توسعه چه کنید ،و زمان تغییر و تبدیل و توقف ها رو، متوجه میشید و دقیقا مثل یک راهنما برای شما عمل می کنه.
۲- کتاب اسپرینت
نویسنده: جیک نپ،جان زراتسکی،بریدن کوینز
موضوع: توسعه محصول
این کتاب رو توصیه می کنیم حتما بخونید.
این کتاب کاربردی، سعی داره شما رو یاری کنه که ،با مشکلات استارتاپی کمتری روبه رو بشید .( مقاله ما در مورد عوامل شکست استارتاپ رو مرور کنید) در این کتاب چند مورد از اشتباهات استارتاپ ها معرفی میشه:
شانسی و از روی حدس و گمان کار کردن
تولید فراوان بدون ساخت نمونه اولیه و بازار سنجی (مقاله لین استارتاپ رو مطالعه کنید)
و بدتر از همه نداشتن اهداف بلند مدت
با خواندن این کتاب مشکلاتی از این دست رو ،به حداقل برسونید.متدلوژی زمان بندی در این کتاب، بین ۲-۸ هفته است.در این مدت زمان تعدادی از طرح ها پیاده سازی و به مشتری عرضه میشن.نکات این کتاب برای بهره برداری حداکثری عرضه شده اند.مزیت دیگری که این کتاب دارد، هم برای شرکت های نوپا و هم برای شرکت های بزرگ، استفاده می شوند.
۳- کتاب چه کسی
نویسنده: جف اسمارت و رندی استریت
موضوع: کارگزینی و جذب نیرو
(کتابی است که حتما توصیه می شود بخوانید )
از موضوعات کتاب ها ،حتما متوجه می شین که هرکدام برای، یک بخش از کسب و کارتون می تونه مفید و سازنده باشه.پس از این تجارب رایگان غافل نشین.
از نقاط ضعف در راه اندازی استارتاپ ها ،اینه که افراد روی محصول تمرکز داشته و به نیروی کار، اهمیت نمی دهند.مگه بدون نیروی کارخوب و منسجم، می شه استارتاپی رو راه اندازی و ادامه داد؟
اینکه جذب نیروی ناکارآمد چه ضررهایی می تونه داشته باشه، در این کتاب مفصلا توضیح داده شده است.اصلا راه های جذب نیروی با استعداد چیه؟ این کتاب گام به گام فرایند استخدام رو، توضیح داده.و اینکه بررسی رزومه ها، و افراد لایق چطور باید باشد؟ این کتاب به خصوص برای استارتاپ های نوپای بدون تجربه، کارآمد است. با این کتاب یاد می گیرید برای جذب نیروی ساده ،تا مدیران شایسته چطور عمل کنید و چه معیارهایی، مد نظر داشته باشین.
یک نصیحت این کتاب اینه که، اگر در استخدام فردی تردید داشتید، به راحتی بگویید نه!
۴- چهار ساعت کار در هفته
نویسنده: تیم فریس
موضوع: کسب و کار ، مدیریت
(بد نیست این کتاب رو هم مطالعه کنید)
این کتاب از بعد دیگه ای به کسب و کار، نگاه می کنه.مسئله زمان!
فریس در این کتاب به شما اثبات می کنه ،مشکلات تایم اداری از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر چیه؟و مهم تر از همه اینکه فریس این توصیه ها رو ،خودش آزموده و با تجربه عملی خود دست به قلم شده ،و جالب تر اینکه با ۴ ساعت کار درهفته ،به نتایج جالبی رسیده.و نکته شگفت آور در ابتدای کتابش اینه که، “بعیده کسی با ۴۰ ساعت کار در هفته به موفقیت برسه”!
فریس عملکرد هوشمندانه کار کردن رو، به جای زمان زیاد کار کردن پیشنهاد میده.و این شعار که کیفیت مهم تر از کمیت است رو، در مورد زمان عملا به ما ثابت می کنه.و دوم اینکه کار زیاد را، در دراز مدت مفید نمی دونه و نتیجه اون رو فرسودگی بدن می دونه.گذشته از اون این کتاب ها رو، تنها برای کارآفرین ها توصیه نمی کنیم بلکه، برای هر کسی که خواهان پیشرفت در زندگیست توصیه می کنیم.
۵- کتاب چگونه می توان دوست یافت؟
نویسنده: دیل کارنگی
موضوع: کسب و کار ، مدیریت و رهبری
( بهتره این کتاب رو بخوانید)
اگر از افراد کتاب خوان، لیستی از کتب مفید و جالب برای خواندن بخواهید؛ بی شک یکی از کتا ب هایی که به شما توصیه میشود این کتاب است.(که البته با اسم آیین دوست یابی نیز شناخته شده است.) این کتاب به صورت لیست وار، ۳۰ اصل مفید را درمورد دوست یابی اشاره می کند.این کتاب در مورد برخورد با افراد، توضیحاتی بیان میکنه. و در چگونگی بیان افکارمون ما رو هدایت میکنه. مهم تر از همه متقاعد کردن دیگران ،بدون بحث و درگیری از دیگر ویژگی های این کتاب است.
و جالب تر اینکه نویسنده هر اصل رو با داستانی همراه کرده ،تا برای مخاطب بهتر قابل درک باشه.این کتاب در کل برای رفع سوتفاهم ها، در زندگی همه مردم نیز توصیه میشه.و چون مفاهیم این کتاب در زندگی جاریست، با به کار بستن اون در زندگیمون ،تغییرات شگرفی رو مشاهده می کنیم.نکات این کتاب در روابط اجتماعی بین مردم موثر بوده در بحث کسب و کار نیز می تونه سازنده و کارگشا باشه.
۶- کتاب هنر شاد زیستن
نویسنده: دالایی لاما و هوارد سی. کاتلر
موضوع: کسب و کار مدیریت و رهبری
( بهتره این کتاب رو بخونید)
از اونجایی که خویشتن داری در زندگی به همه، خصوصا بنیان گذاران نوپا توصیه میشه،پس از خوندن این کتاب نیز غافل نشین.گاهی چالش های مسیر کسب و کار، آرامش رو در زندگی ما ،به خطر میندازه یا حتی ممکنه مشکلات، فرد رو غمگین و عصبی کنه.در این کتاب با به تصویر کشیدن زندگی افراد ،و دلایل شاد و خوشبخت بودن اونها، ثابت میکنه که برای شاد بودن ثروت به تنهایی کافی نیست.
باید متوجه بود که خوشبختی واقعی ،در درون انسان باید باشد نه وابسته به مسائل و اتفاقات بیرونی.در نهایت این کتاب تمرکز روی داشته ها، و تقویت مهارت شنیدن رو توصیه میکنه.
۷- کتاب از صفر به یک
نویسنده: پیتر تیل
موضوع: کسب و کار ، مدیریت و رهبری
( بهتره این کتاب رو نیز، در فهرست مطالعاتی خود قراربدین)
این کتاب در واقع ،اهمیت نوآروی رو نشون میده.لپ کلام این کتاب اینه که، ایده ها رو کپی نکنید!نوآوری در ترکیب با ایده های خلاق ،می تونه شما و زندگی شما رو متحول کنه.دراین کتاب پیترتیل، شرکت ها رو به دو دسته تقسیم کرده.در یک سو، شرکت هایی که ایده ها رو کپی کردند و از سوی دیگر شرکت هایی که، نخواستند تکراری باشند و ایده هایی نو و جذاب ارائه دادند.
افرادی بزرگ در دنیا نیز ازقبیل، بیل گیتس، زاکر برگ و استیو جابز،ایده کپی شده به جهان تحویل ندادند و همین سبب شد در بهترین زمان، بدون رقیب شروع به کار کنند.اینم از مزایای نوآوری بودنه که، سبب میشه رقیبی نداشته باشین.برعکس افرادی که در فکر تقلید هستند، باید مدام مراقب رقبا باشند.تا رتبه و جایگاه خود رو ،از دست ندن.پیشنهاد دیگر در این کتاب اینه که از هم اکنون در فکر ایجاد ایده نو باشید.تا به دور از هیاهوی بازار رقبا موفق شوید.
۸- کتاب انقلاب کارآفرینی
نویسنده: دنیل پریستلی
موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
(یکی از کتاب هایی است که می توانید بخوانید)
در دنیای پر فراز و نشیب و پرازهیجان تکنولوژی، سکون و توقف وجود نداره.دنیل در این کتاب با توجه به تغییرات اخیر تکنولوژی ،یادآوری می کنه که نباید ،دست از تلاش و نوآوری برداشت.و با انگیزه دادن به افراد کارآفرین ، آنها رو تشویق کنیم تا از فرصت به دست آمده برای راه اندازی کسب و کاراستفاده کرده،و تا رسیدن به موفقیت دست از تلاش برندارند.
۹- کتاب بازنگری
نویسنده: جیسون فرید – دیوید هانسن
موضوع: کسب و کار، مدیریت و رهبری
(از کتاب هایی که خواندنش ضرری ندارد)
این کتاب نیز تجارب نابی از ساخت نرم افزار” بیس کمپ “را ارائه میده.این کتاب برخلاف دیگر کتاب های استارتاپی، نصیحت و توصیه ای رو در پیش نگرفته، و حتی دیدگاهی مخالف عموم مردم رو،مطرح کرده.این نرم افزار یک برنامه مدیریت پروژه ساخته شده با زبان روبی است.و در طی پیاده سازی اون ،روبی آن ریلز نیز ایجاد شد.که این فریم ،بعدها به صورت اپن سورس (متن باز)در اختیار برنامه نویسان قرار گرفت.این تجارب، دانشگاهی و صرفا تئوری نیست.بلکه ما حصل تجارب عملی فراوان است.و نکاتی چون پیشرفت ،رقابت ، استخدام و…که برای کارآفرینی نیاز است را مد نظر قرار داد.
۱۰- کتاب کشش، چگونه استارتاپ می تواند به رشد انفجاری دست یابد؟
نویسنده: گابریل وینبرگ،جاستین مارس
موضوع: بازاریابی و رشد
(حتما توصیه می شود این کتاب رو بخونید)
این کتاب به زبان ساده ،همون لین استارتاپ در شاخه بازاریابی و رشد رو، معرفی می کنه.و مقاله لین استارتاپ ما به تشریح این مقاله پرداخته و به شما توصیه می کنم حتما آن را مطالعه کنید.ابتدا به تشریح این روش پرداخته، این روش خلاصه ای از مصاحبه با ۴۰ استارتاپ بزرگ بوجود آمده.
گابریل وینبرگ خود موسس بزرگ “داگ داگ گو” است.و تاکنون بیش از ۲۵ میلیارد جستجو، در اینترنت داشته. و از بزرگ ترین ترافیک های اینترنت رو، در این واژه رقم زد.در این روش کانال های بازاریابی را، به ۳ حلقه تقسیم می کند:
حلقه بیرونی (آنچه امکان پذیر است).
حلقه میانی (آنچه محتمل است).
حلقه درونی (آنچه جواب میده).
هر کارآفرینی که دنبال توسعه کسب و کار خود است ،باید این کتاب رو مطالعه کند.و با انجام ۱۹ روش توصیه شده، بهترین روش کسب و کار خود را ،در جهت جذب مشتری پیدا کند.
و اما در حلقه ها، استارتاپ ها باید به صورت مداوم، کانال های جذب مشتری را به حلقه های مرتبط ،متصل و با تلاش سعی کنند مشتری رو ،به حلقه درونی متصل کنند.
۱۱- کتاب مسری
نویسنده: جونا برگر
موضوع: بازاریابی و رشد
(کتابی که بهتره خوانده شود)
تبلیغات دهان به دهان یا مسری، از بهترین نوع تبلغیات در کل دنیاست.که البته به اون تبلغیات “وایرال” یا “ویروسی” ،نیز می گویند.و همین طور از بهترین روش های بازاریابی توصیه شده است.این کتاب کمک می کند تا، محتوای شما به صورت ویروسی در شبکه اجتماعی پخش شود.اصلا تا کنون چرا فکر کردین چرا، تعدادی از محتواها به شدت و سریع به صورت ویروسی منتشر می شوند ،و بازدید میلیاردی می گیرند و تعدای دیگر نه!
این کتاب ۶ اصل مهم، برای رسیدن به این شیوه خاص بازاریابی رو مطرح میکنه.
اعتبار اجتماعی؛
محرک ها؛
احساسات؛
عمومیت؛
ارزش عملی؛
داستان سرایی؛
جونا برگر می گوید : عوامل احساسی چون ،خشم ،هیجان ، تعجب و تحسین سبب، ویروسی شدن یک محتوا می شوند.ولی برعکس، احساساتی چون غم و ناراحتی آنچنان تاثیری روی پخش محتوای ویروسی ندارند.و یا داستان سرایی و قصه گویی یه راه بهتر برای انتقال پیام است.
۱۲- کتاب قلاب
نویسنده: نیرایال
موضوع: توسعه محصول
( بهتره این کتاب رو مطالعه کنید)
در این کتاب” نیرایال،” با بهره گیری هوشمندانه از عادات مردم، توجه ما رو به مسئله مهمی دعوت میکنه. (اصولا هرجا به مردم وعادات اونها توجه بشه ،و در صدد رفع مشکلاتشون بربیایم، می تونیم تحول عمیقی ایجاد کنیم…)و اون اینکه بسیاری از ما ها کارهای روزمره مون رو، براساس عادت انجام میدیم.نه ضرورت! مثل مصرف قهوه و چایی، که جز عادات بزرگ و مهم مردم دنیا شده.وطبیعتا محصولی در بازار می تونه موفق بشه که، به عنوان عادتی برای مردم تبدیل بشه، نه نیاز اونها.در این کتاب ” ایال ” مشتری و مردم را وادار می کند تا در زنجیره ای از محرک ها ،که اونها رو به عادت برسونه قرار بده.و هرچه محصول شما بیشتر از اون محرک ها استفاده کنه ،عادت بیشتری در کاربران ایجاد میکنه.
خوندن این کتاب رو برای همه استارتاپ ها ،خصوصا آنانکه محصولات روزمره مثل، فیتنس، کالری شمار و… دارند توصیه می کنم.و اگر این بین به موضوع عادات علاقمند شدید، کتاب” قدرت عادت” از چارلز داهیگ ،رو نیز مطالعه کنید.که در واقع مکمل این کتاب (قلاب) خواهد بود.
۱۳- کتاب رسیدن به فروش بیش از حد
نویسنده: دنیل پریستلی
موضوع: بازاریابی و رشد
( این کتاب را نیز می توانید بخوانید)
این کتاب در دو بخش می تواند ،آرزوی شما را در رسیدن به مشتری بیشتر، برآورده کند.در بخش اول تاکید روی تفکیک محصول و توسعه مشتریه.و اصولی که سبب جذب مشتری میشه رو بیان میکنه.و در نیمه بعدی کتاب پیشنهاد خاصی، برای بازاریابی مبتنی بر کمپین و مشتری داره.دراین کتاب بر خلاف تصورعموم مردم، موفقیت محصول رو در تعداد مشتریان وفادار میداند، نه در فراوانی مشتریان گذرا. در واقع تعداد کمتر مشتریان وفادار، به از سیلی از مشتریان موقتی!
و میزان وفاداری مشتری را،عامل موثر موفقیت می داند.تا فقط ،میزان عرضه و تقاضای بالا. جالب تر اینکه ،پریستلی با آزمایش بهترین کسب و کارای جهان ،به این نتیجه رسیده. و مهمترین کارایی تبلیغاتی رو، براتون تشریح میکنه.و اعلام میکنه با برنامه ریزی قبل و بعد از کمپین ،میشه تا حد زیادی عملکرد کمپین رو بهبود بخشید.به کمک این کتاب، کاری کنید کارستان! تا مشتریان برای استفاده از محصولات شما لحظه شماری کنن!
۱۴- کتاب تخفیف جسورانه
نویسنده: براد فلد و جیسون مندلسون
موضوع: سرمایه گذاری فاینانس
( خواندن این کتاب حتما توصیه میشه)
این کتاب پیشنهاداتی در حوزه سرمایه گذاری خطر پذیر رو بیان میکنه.که ضرورت خواندن این کتاب رو، بیشتر میکنه. ( مقاله جذب سرمایه گذار برای استارتاپ رو بخونید) و به مطالبی چون، اولویت نقد شوندگی، تعهد و ضمانت مقررات حفاظتی رو کامل توضیح داده.ونیز برای درک بهتر مخاطب با مثال هایی توضیح داده.و همین مثالها ،سبب افزایش درک و جذابیت کتاب شده.و اگر قصد دارین در مذاکرات تامین مالی خصوصا ،موفق باشین خواندن این کتاب رو، از دست ندین.
۱۵- کتاب مدیریت با بازده بالا
نویسنده: اندرو گروو
موضوع: کسب و کار،مدیریت و رهبری
(خواندن این کتاب نیز واجب هست)
این کتاب توسط کسی جمع آوری شده که، در تغییر کاربری اینتل به یه سازنده پردازنده، نقش داشته که البته کار راحتی نبوده .و جالب تر اینکه خواندن این کتاب رو “بیل گیتس” نیز توصیه کرده!و حتی پس از مرگ “اندرو” نویسنده کتاب شیوه مدیریتی او سرلوحه شرکت هایی چون آمازون و گوگل شده است .وقتی بیل گیتس به مشکلی در زمینه مدیریت برخورد می کرد مشکلات و چالش خود رو، با مشورت این مدیر بزرگ حل می کرد.و در واقع در این کتاب شیوه برخورد ،با مشکلات رو بیان کرده.و تخصص وی ،بیان ساده راه حل های مدیریتی پیچیده بوده است.و نیز در کتابش در مورد بهره گیری بهتر،از اهرم های مالی گفته است.که کارآفرینان به کمک این کتاب، تصمیمات بهتری می توانند داشته باشند..
و آنچه گذشت…
در این مقاله قصد داشتیم با معرفی بهترین کتاب های استارتاپی، شما رو یاری بدیم. سعی کردیم خلاصه و جمع بندی کوچیک از این کتاب ها رو، در اختیار شما قراربدیم. این کتابها اونقدر کاربردی هستند که علاوه بر کمک به شما، در زمینه کارافرینی حتی در زندگی شخصی شما نیز، می تونه زندگی تون رو از هر لحاظ به تکامل نزدیک تر کنه…
در این مقاله سعی کردیم ضرورت، موضوع و نویسنده هر کتاب رو به اختصار براتون گردآوری کنیم. باشد که استفاده ببرید دوستان.
با کامنت گذاشتن و به اشتراگ گذاری این مطلب، مارو حمایت کنید.
منتظر حضور شما، در شبکه های اجتماعی مون هستیم…