اینکه استارتاپ چیه و شرایط شروعش چیه رو تو مقاله استارتاپ چیست ،کامل توضیح دادیم .اما مطلبی که الان می خوایم بهش بپردازیم، اینه که باید بدونی کارآفرینی مدیریته. مدیریت کارآفرینی، با مدیریت کلاسیک متفاوته.
تو استارتاپ، با توجه به اینکه قطعیتی درهیچ بخشیش وجود نداره مسلما، مدیریتش با مدیریت دیگر کسب و کارا متفاوته. مدیریت کارآفرینی این طور نیست که، هرکسی رشته مدیریت خونده باشه، بتونه کارآفرین و مدیر موفقی بشه. مدیریت کلاسیک نه تنها برای استارتاپ مناسب نیس، بلکه مضر هم هست. چون انعطاف پذیری رکن اصلی استارتاپه.
و اما ویژگی های مدیر موفق استارتاپی چی باید باشه؟
آیا تفاوتی بین مدیر موفق و یه مدیر معمولی وجود داره؟ ما با اشاره به خصوصیات مدیر موفق، به شما کمک می کنیم در جهت مدیریت موفق استارتاپ، گام های مهمی بردارین. هر استارتاپ کار مشارکتی اعضای یه تیمه. به احتمال قوی یه مدیر موفق، قبلا تجربه یه کار سخت و پر زحمت رو داشته. و به اصطلاح با چم و خم راه اندازی کسب وکار، آشناست. مدیر یک استارتاپ موفق نه تنها اوایل کار، با افراد متخصص شروع به کار نمی کند، بلکه خودش اعضای متخصص تربیت می کند و تا پایان مسیر، با اونا همراه می شود. تو این مقاله با ویژگی های کلی، ویژگی های شخصیتی و وظایف یه مدیرموفق آشنا میشیم. یه ضرب المثل چینی هست که میگه: راه اندازی کسب و کار آسونه ، اما حفظ اون هنره .
وظایف اصلی یه مدیر موفق :
و اما کارایی که یه مدیر موفق، باید شخصا انجام بده و یه جورایی چشم امید تیم، در این موارد به مدیر یا لیدر هست …
برنامه ریزی (planning) :
بی شک برای رسیدن به هر هدفی برنامه ریزی، نقش تعیین کننده ای داره. در مورد استارتاپ ها با چشم انداز بلند مدت و به خصوص برای ایده های ناب ، برنامه ریزی بسیار مهمه. چرا که افرادی که گرد هم جمع شدند، برای آغاز یه کار نوپا تجربه خاصی از این مسیر ندارند. پس برنامه ریزی همه جانبه، میتونه اعضای تیم رو از سردرگمی نجات بده. یه جمله ناب هست که میگه : “هرچه برای برنامه ریزی زمان بذارین، از اون طرف زمان اجرای کارها کوتاه تر میشه”
سازماندهی (Organizing) :
سازماندهی بعد اجرایی برنامه ریزیه. وقتی وظایف محول شده به افراد تیم واضح و مشخص باشه، هرکسی میدونه وظایف قطعی خودش چیه. گرچه ماهیت استارتاپ همکاری افراد با هم و حتی انجام هرکاری در مواقع لزوم هست، ولی یه نقشه راه کلی در مورد وظایف باید وجود داشته باشه، که زحمتش با مدیریت مجموعه هست.
هدایت و رهبری (Commanding) :
هر کسب و کار بزرگی نیاز به هدایت و رهبری داره. چیزی که رهبر و مدیر رو از بقیه متمایز میکنه، احاطه وی برمسیر پیش رو هست. چه از نظر سطح مطالعاتی و تحقیقاتی، چه در مورد رایزنی و مشاوره با مشاورین بازاریابی و چه در مورد سرمایه گذاری و بازخوردها… سوالاتی که برای اعضای تیم پیش میاد مدت ها قبل برای مدیر موفق چالش بودند و به نتیجه رسیده اند. و یا اگر تا کنون با مسئله جدید برخورد نداشته اند، بوسیله مشورت با افراد خبره، از پس اون چالش برمیان .
جمع آوری منابع و امکانات با هماهنگی ( coordindting ) :
یه استارتاپ به منابعی مثل منابع مالی ، اطلاعات و منابع فیزیکی نیاز داره. البته منابع فیزیکی زیرشاخه منابع مالیه. نیازهای هر استارتاپ بسته به زمینه های اون کسب و کار متفاوته . مسلما نیازهای کسب و کار گردشگری، با نیازهای یه کسب و کار در حیطه فناوری یکسان نبوده، و از نظر تامین هزینه نیز با هم متفاوتن. برآورد هزینه ها یکی از تحلیل های مهم هس که نباید از اون چشم پوشید. و پس از اون به تامین نیاز مالی مورد نظر پرداخت.
کنترل (controlling) :
بعد از اینکه مدتی کار پیشرفت داشت یه بازنگری لازم داره دیگه. به اون بازنگری کنترل هم میگن. کنترل روی سطح تولید، کنترل روی منابع مالی، هماهنگی توانایی افراد با وظایفشون … این ها هرکدوم میتونه درجای خودش، سبب ایجاد مشکلاتی در مسیر پیشرفت استارتاپ بشه .
ویژگی های کلی یه مدیر موفق :
۱- داشتن استراتژی مناسب :
برای رسیدن به یه هدف نهایی، که همون استارتاپ موفق هست، از چند نکته نباید غافل شد…
-
تدوین استراتژی ( که شامل مطالعه، تجزیه و تحلیل، تدوین اهداف و تدوین راهبرد ) :
تدوین و تنظیم استراتژی، یعنی یه نمای کلی از مسیر تنظیم کنیم. که از مطالعه و تحقیق درمورد ایده ما گرفته، تاااااا تجزیه و تحلیل مراحل پیش رو، که شامل نحوه تولید، تشخیص بازار هدف، نیازهای مشتری، جذب سرمایه و … هست. و بخش نهایی این مرحله شامل پلن های رسیدن به اهداف، آماده کردن پیش زمینه هایی برای رسیدن به اهداف، که شامل بررسی نیازهای مشتریان، تحقیق درمورد بازارهای هدف مشابه، استارتاپ های موفق و مسیرهای طی شده توسط آن ها، و حتی بررسی علت های شکست دیگر استارتاپ ها، و استفاده از تجارب آن هاست .
-
اجرای استراتژی ( پیاده سازی راهبرد و تخصیص منابع ) :
اصلی ترین مرحله یه استارتاپ، بخش اجرا و تولیده … ازهرچه بگذریمممممم سخن دوست خوشتر است… در این بخش، تمام مراحل تئوری بالا، تک تک و به نوبه خود وارد فاز اجرایی می شن و مسلما هرچه تکه های پازل، بهتر کنارهم چیده بشن، کارسریع تر ودقیق تر پیش میره. تخصیص منابع و جذب سرمایه، (که در مقاله نحوه جذب سرمایه گذار به طور کامل براتون توضیح میدیم ،) درهربخش متفاوت خواهد بود. واضح هست که، سرمایه مورد نیاز برای بخش های متفاوت پروژه یکسان نیست.
-
ارزیابی استراتژی (با کنترل مسیرهای مشخص شده) :
پس از یه دوره تولید آزمایشی، بررسی های لازم در مورد میزان فروش، نحوه بازاریابی، استقبال مشتریان و اطمینان نسبی از عملکرد استراتژی، با رفع نواقص مسیر میشه به ادامه مسیر امیدوار بود. گاهی همه چی طبق پیش بینی ما پیش نمیره. اینجاست که باید در برابر چالش ها انعطاف پذیر بود و مسیرهای بهتری رو برای رسیدن به اهداف در پیش بگیریم.
۲- رهبری عامل موثر در استارتاپ :
یه مدیر باید در شرایط بحرانی، نقطه اتکا اعضای گروهش باشه. یه سرپرست موفق با بررسی دیدگاه افراد تیمش، تصمیماتی رو بگیره که کل گروه رو به سمت موفقیت هدایت کنه. بی کفایتی یه مدیر، میتونه سبب تصمیم گیری های نا به جا، و در نتیجه تضعیف روحیه اعضا بشه. خرد جمعی به معنی هماهنگی یه گروه و تبعیت از هم هست. پس اینجا میشه به انتخاب یه رهبر، یا مدیر مناسب اشاره کرد که میتونه باعث تصمیم گیری های درست و به جا بشه.
۳- توانایی یه مدیر موفق در افزایش سرمایه :
یکی از هنرهای لازم برای تقویت یه استارتاپ، یافتن یه سرمایه گذار مناسب هست. سرمایه گذاری متناسب با پروژه و ایده مون. با سرمایه گذاری مناسب، به راحتی بسیاری از چالش های مالی پروژمون از بین میره. نکته مهم دیگه در رابطه با موفقیت کسب و کار نوپا، اینه که به بحث افزایش سرمایه در تمامی مراحل پروژه توجه بشه. مسلما وقتی کسب و کار تو مراحل ابتداییش (مثل بخش مطالعاتی یا تولیدات کمتر) هست نیاز به سرمایه کمتری هست.
یا وقتی در مرحله تولید انبوه هستین ، به سرمایه بیشتری احتیاج دارین. پس مدیر با توجه به پیشرفت مراحل، مقدار سرمایه متفاوتی رو باید تامین کنه. در غیر این صورت با احتمال شکست پروژه، یا کند شدن روند استارتاپ رو به رو میشین.
رهبری یا سرپرست مقتدر :
به همون اندازه که یه تیم خوب و قوی، می تونن در کنار هم به موفقیت چشمگیری دست پیدا کنن، مدیریت ضعیف و نداشتن انسجام لازم در تیم می تونه سبب شکست استارتاپ بشه. انتخاب اعضای تیم فقط بر اساس توانایی علمی یا بازاریابی ، تضمین کننده موفقیت یه کسب و کار نیست. بلکه مدیر و اعضا باید در قالب یه بدن هماهنگ، با هم کار کنن. حضور خوب و متناسب مدیر و اعضا کنار هم، شبیه مسافرین یه کشتی کنارهمه. که ممکنه همه با هم به ساحل موفقیت برسن یا برعکس، بر اثر یه طوفان به سمت شکست منحرف بشن. یه پیشنهاد خوب، برا اینکه بهتر با این قضیه آشنا بشین ؛ اینکه مقاله ما، با عنوان دلایل شکست استارتاپ، رو حتما یه مروری کنین. و اما یه مدیر موفق، یه سری ویژگی های شخصیتی هم باید داشته باشه، تا اونو از مدیرای عادی متمایز کنه…
ویژگی شخصیتی مدیران موفق :
خوب مدیران استارتاپی ما…
اگه این ویژگی های شخصیتی رو توی خودتون می بینین، می تونین روی موفقیت استارتاپتون حساب باز کنید .
۱- مدیریت بحران، حل مسئله و عدم ایجاد بحران :
این ویژگی، تو همه اعضا باید باشه ولی نقشش توی مدیر پررنگ تره. مدیر وقتی با یه چالش رو به رو میشه خودشو نمی بازه. با آرامش دنبال بهترین راه چاره میگرده. و اون مشکل رو به بخشای کوچیک تر تبدیل می کنه. تو یه استارتاپ به راحتی میشه یه مشکل رو از کاه به کوه تبدیل کرد. (مثل سو تفاهم بین اعضا، یا نارضایتی مشتری )
۲- برقراری ارتباط موثر یکی مهم ترین ویژگی های مدیران موفق استارتاپی :
تو یه کسب و کار از رسوندن منظور خودتون به همکار و مشتری، تا نامه نگاری اداری و درخواست افزایش سرمایه همگی لازمه برقراری ارتباط موثر هست. البته دونستن زبان بدن و روش های درست نامه نگاری و صحبت محترمانه، همگی جزیی از ارتباط موثر حساب میشه. تو یه موقعیت ارتباطی ۳۰% ارتباط گیری، از طریق گفتگو هست و ۷۰% دیگه مربوط به زبان بدن، و علایمی هست که ناخودآگاه منتقل می کنیم.
۳- انتخاب افراد خودجوش و پویا :
وقتی عضو تیم استارتاپی میشین، نباید منتظر باشین که یه جلسه توجیهی براتون بذارن و شرح وظایف تقدیمتون کنن. چارچوب کسب و کار نوپا، با چارچوب دیگر شرکتا متفاوته. ممکنه لازم باشه مدیر عامل خودش اتاقشو تمیز کنه. چون درآمد آنچنانی ( خصوصا اوایل شروع به کار) وجود نداره. یا ممکنه یه برنامه نویس علاوه بر انجام وظایفش نیاز بشه، کارای گرافیکی هم انجام بده.
۴- شجاعت عامل دیگر برای موفق شدن مدیر :
ببینید از اول با خودتون طی کنید که، صدها مشکل، چالش و رقیب قدرتمند در برابرتونه. قرار نیس در برابر کوچکترین چالشی عقب نشینی کنین. با جرات باشین و به دل مشکلات بزنین. بعضی وقتا مشکلات از دور پیچیده به نظر میان. وقتی به دل مشکل میزنین، می بینین سرابی بیش نبوده. مدیر موفق باید تیمشو آماده رویارویی با این چالش ها کنه. باید وقتی همه شما رو از این کسب و کار می ترسونن، جرات ابراز وجود داشته باشین. ودرنهایت یه سر و گردن بالاتر از بقیه بایستین. اونقدر اعتماد به نفس داشته باشین، و خودتون باشین.
۵- تمرکز به اونچه مهمه :
وظیفه اصلی هر کسب و کاری، خلق ارزش برای مشتریانه. به اصطلاح میگن: همیشه حق با مشتریه … وقتی تمرکز اعضای تیم به ویژه مدیر، روی وظایفشون نباشه طبیعتا تمرکز لازم روی محصول تولیدی، یا خدماتشون ندارن. درنتیجه نمیشه رضایت کاربر یا مشتری رو جلب کرد. نکته مهم تو استارتاپ اینه که، برخی افراد تیم برای کسب درآمد به سراغ انجام پروژه های فریلنسر، یا شخصی میرن. و این سبب عدم تمرکز، روی استارتاپ میشه.
۶- احساس مسئولیت مهم ترین ویژگی مدیران موفق استارتاپی :
به همون مثال کشتی برمیگردیم … فرض کنین همه سوار کشتی هستین. اگه کسی نقص یا شکستگی توی کشتی ببینه و به روی مبارک نیاره، چه بلایی سر کشتی و سرنشینا میاد؟ پس احساس مسئولیت برا همه، به ویژه مدیر بسیار ضروریه. یه استارتاپ موفق باید به جایی برسه که هرکسی نقص یا کاستی در مراحل مختلف مشاهده کرد، یا خودش اون رو رفع کنه، یا پیگیری کنه تا مشکل حل بشه. و از جون و دل مایه بذاره.
۷- آموزش پذیری و میل به یادگیری بیشتر :
همه اعضا باید گوش به زنگ مطالب، یا اخباری در مورد کسب و کارشون باشن. به ویژه در مورد توصیه های صاحب نظران موارد مشابه کسب و کار خودشون .عوامل زیادی برای موفقیت یه کسب وکار وجود داره. اگه کنجکاو شدین که بیشتر بدونین، به مقاله ما با عنوان عوامل موفقیت استارتاپ مراجعه کنین.
۸- امید داشتن به اینده بهتر و صبوری:
امید برا آینده بهتر خصوصا در کسب و کار، تلاش و صبر همزمان، می تونه باعث موفقیت بشه. در غیر این صورت، فرد به زودی انگیزشو از دست میده و از گروه جدا میشه. یه مدیر علاوه بر اینکه روحیه خودشو حفظ می کنه، به بقیه افراد تیم هم انرژی میده. امید واهی دادن کار بیهوده ایه. اما امید با تلاش و آینده نگری مطمئنا به نتیجه دلخواه میرسه.
۹- نظم و انضباط :
نظم در هر کسب و کاری، به خصوص کسب و کارای نوپا بسیار مهمه . حتی اگه قراره افراد دور کاری داشته باشن. حتما نیاز نیس سر ساعت مشخصی مثلا هفت صبح هماهنگ باشن. اما انجام هر کاری، سر تایم مشخص الزامیه.
۱۰- به عمل کار برآید به سخن دانی نیست …
یکی از ویژگی های مدیران موفق استارتاپی باهوش بودن آنها است، نه فقط به صورت تئوری ! باید به بطن بازار وارد، و از نیازهای مشتری آگاه بشه. فقط تحقیق و سرچ های کامپیوتری، پاسخگوی نیازهای یه استارتاپ نوپا نیس. تا وارد بخش عملی نشین و دانسته هاتونو پیاده نکنین، ایرادات و چالش های مسیر رو نمی بینین نمی تونین خودتون یک مدیر باهوش و موفق بدونید . اگه یه مثال بخوام براتون بزنم اینکه خیلی از همین برنامه های شبکه های اجتماعی، پس از چندین ماه یا سال فعالیت، کم کم به ایراد های خودشون آگاه و تو ورژن های جدید بهتر و بهتر شدن.
۱۱- برخی مدیرها ریزبین هستن اما مدیریت ذره بینی ندارن :
میان ریزبین بودن و مدیریت ذره بینی تفاوتی از زمین تا آسمونه … ساخت شرکت یعنی نظارت بر مجموعه ، و تمام اجزا اون که به درستی کنار هم فعالیت کنن. مدیریت ذره بینی یعنی روی تمام مراحل کار تسلط داشته باشیم . بدونیم هر روز پروژه چقد باید پیشرفت داشته باشه. و اینکه آیا پیش زمینه کارهای آینده به درستی انجام شده یا نه ؟ طبیعیه که اگه زیر ساخت ها درست انجام نشه پیشرفتی هم صورت نمیگیره.
۱۲- مدیران موفق ذاتا فروشنده هستن :
ویژگی های اصلی فروشنده های موفق چیه ؟ اینکه زبون مشترک خودشون و مشتری رو پیدا کردن. دقیقا میدونن بازار هدفشون کیا هستن، مشتری رو در نگاه اول ارزیابی میکنن. قدرت متقاعد کردن خریدار رو دارن، اطلاعات کامل در مورد محصولشون دارن. مشتری رو در انتخاب و خرید، ماهرانه راهنمایی میکنن و… اینها توانایی های کلی یه فروشنده موفقه. اگه نتونی محصولتو بفروشی، پس قدرت متقاعد کردن دیگران رو هم نداری. متقاعد کرن افراد برای مدیر موفق یه امتیاز حساب میشه. که از مرحله تحقیق و جذب افراد خبره تا سرمایه گذاری و تولید مورد نیازه.
۱۳- مدیر موفق توانایی های افراد رو شناسایی می کنه :
بعضی به اشتباه فکر می کنن مدیر موفق ، کسی هست که باهوش ترین فرد استارتاپ هست. در حالیکه کاملا اشتباه تصور می کنن. مدیر موفق کسی هست که، افراد باهوش و بهترین ها رو استخدام می کنه. کسانی که در بقیه حوزه ها، به مراتب از خودش بهتر باشن.
۱۴- اهمیت به کارکنان :
اغلب نیروهای استارتاپی، نیروی جوان و خلاقی هستن که دوس دارن بیشتر دیده بشن. (به اصطلاح جوان است و جویای نام !) یکی از اولویت های شما ، باید توجه به افراد کارآمد و جوان باشه. از ایده ها و پیشنهادات اعضای تیم استفاده کنین . مطمئنا تفکرات چند نفر نسبت به تفکرات یه نفر میتونه کار سازتر باشه.
۱۵- قاطعیت یه مدیر موفق :
سعی کنین با بررسی کامل مسائل، یه نظر محکم و واحد رو، بیان کنین. طوری نباشه که مجبور بشین از رای و نظرتون برگردین . کارمندا از رهبری که قاطعیت نداره بیزار هستن. اگه به کار خودتون اعتماد داشته باشین، از نظرتون بر نمی گردین. کارمندا از رهبر بی درایت، استقبال چندانی نمی کنن. به عنوان یه مدیر موفق باید یاد بگیرین به خیلی از افراد و کارمنداتون نه بگین. ( باری به جهت نباشه …)
۱۶- واقع نگر هستن :
مدیرای موفق واقع نگرهستن. ( قضیه کبک و برف هستاااا ) یه مدیر موفق میدونه که کمتر از یه درصد استارتاپ های حوزه فناوری ، در طول حیاتشون به ارزش یک میلیارد دلاری می رسن . این مسیر با وجود زحمات فراوان ، موفقیت های اندک ، ولی چشمگیری رو رقم می زنه. برای اینکه ببینین چه استارتاپ هایی موفق شدن، می تونین به مقاله ما در زمینه موفق ترین استارتاپ ها در سال ۱۴۰۰ مراجعه کنین.
۱۷- اولویت اول مدیر موفق منافع شخصی نیست :
کارآفرین حد معینی از منافع شخصی رو، باید مد نظر قرار بده. که طبیعتا اشکالی نداره. البته کماکان موقعیت هایی هم به وجود میاد که، مدیران با زد و بندهایی می تونن درآمدشونو افزایش بدن. البته مدیران موفق در برابر این وسوسه ها، مقاومت می کنن. (جان گریت هاوس ؛ کارافرین و سرمایه گذار )
۱۸- چگونگی تقسیم وظایف از ویژگی مدیران موفق استارتاپی :
کار مدیران موفق از جهاتی بسیار اهمیت داره، و اون اینکه انرژی نامحدود، عشق و تلاش زیادی دارن. اما وقتی یه شرکت به جایی میرسه که باید کار رو به دیگران واگذار کنن، ناموفق عمل میکنن. چرا؟ چون میخوان همه چیز رو، خودشون کنترل کنن .
۱۹- مدیران موفق از حد مشخصی از تنش استقبال می کنن :
اغلب مدیر عامل ها، از کشمکش دوری می کنن. و با دوری از این مسائل، خلاقیت رو از بین می برن. ( وارد گود نمیشن) توانایی پذیرفتن تنش ها، کاوش و اجازه دادن به بروز واقعیت ها، صف مدیر عامل های برتر رو، از مدیران عادی جدا می کنه.
۲۰- رابطه داشتن با کارمندا و نظر سنجی از اعضای تیم :
رابطه با کارمندا، هم به صورت حضوری، هم در شبکه های مجازی و یا ارسال ایمیل انگیزشی، می تونه باعث افزایش انگیزه در افراد بشه. داشتن ارتباط لزوما به معنای ارتباط صمیمانه نیست. باید آن ها را ترغیب کنید، که به شما بگویند چه اتفاقی در استارتاپ شما رخ میده. و در مورد بازخورد مسائل، نقش شما رو عنوان کنن.
۲۱- ارتباط موثر با مشتری :
و امااا…
از ویژگی های طلایی و قابل توجه رهبر موفق، اینه که رهبر یا مدیر موفق خودشو تو جایگاه مشتری می ذاره . و از محصولات و خدماتش استفاده می کنه. بدون قضاوت از محصول و خدماتتون استفاده کنین. (اتفاقا سخت گیرانه ) هر چه با دقت بیشتری تو این زمینه کار کنین، موفق تر هسین. در این مورد کاملا کمال گرا باشین. چون در نتیجه این کمال گرایی نقایص کارتون رفع میشه. و حتی از مشتری هایی که از محصول و خدماتتون استفاده می کنن درجایگاه یه مشتری دیگه ، و کاملا بی طرف نظر سنجی کنین. مزایا و معایب کارتون رو پیدا کنین و بسنجین. به نتایج جالبی می رسین.
و اما اونچه با هم یاد گرفتیم :
خب امیدوارم تونسته باشیم با بیان ویژگی های یه مدیر موفق ، دید بازتری رو به شما ارائه داده باشیم. اینکه چطور یه مدیر موفق، با برنامه ریزی اصولی، با شناخت روحیه افراد تیمش، نحوه برخورد مناسب با چالش های پیش رو، با انگیزه دادن خوب به اعضا، با قاطعیت در برخورد با مسائل، با چگونگی تقسیم وظایف، با الگوی منضبط، تمرکز و میل به یادگیری، شجاعت و ابتکار عمل و با مدیریت خوب بحران، موفق ترین باشه رو، براتون شرح دادیم… شما چه ویژگی های دیگه ای، برای مدیر موفق به ذهنتون میرسه؟ برامون کامنت کنین…
دوستای با انگیزه و کارآفرین نوباوهی ؛ امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه. تو شبکه های اجتماعی هم، منتظر حضور گرمتون هسیم.